Abych pravdu řekl, tak už si nepamatuju, jestli se kombinace sčítá nebo násobí ... ale dle zdravyho rozumu bych řekl, že se násobijou, takže z toho budu vycházet. Takže pravděpodobnost, že Ti padne to co si řekneš (v případě dvou kostek) třeba číslo 1 a číslo 2 je (1/6)*(1/6) ale musíš brát ohled na to, že u kostek nebereš ohled na pořadí, takže když chceš aby padly čísla 1,2 a padnou v Tvym podání v pořadí 2-1, tak že to nejní ono, protože jsi chtěla 1-2. Na pořadí tady nezáleží, takže je ta pravděpodobnost pro tyhle dvě varianty totožná (ta dvojce je "komutativní").
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 18:17:54)
Pedro ... jo tak tohle je přesně to na co jsem zapomněl :) (tedy né 1/6 * 1/6 - což by bylo právě v případě, že záleží na tom, na které kostce je ktery číslo).
Serendipity: Proto jsem se vyhýbal číslům, ale nic to neměnilo na tom, že jsem nepsal blbosti. Akorát to 1/6 * 1/6 je ten případ, které se tady nebere. Ale to jsem předtím než jsi napsala: Pitomost, nepsal!
I'm back. Co myslite, zmeni se hra tim, ze budu hrat na fyzicke desce a s fyzickyma kostkama, pricemz jedna bude cervena a druha modra? Nebo tim, ze budu hazet dvakrat jednou kostkou?
Serendipity: Proč by se měla změnit? Pokud teda bude stále platit, že je jedno, které číslo na které kostce padlo (což v backgammonu je). Popř. bude jedno, které číslo padlo jako první - pokud budeš házet jen jednou kostkou. Ono by nebylo jedno, které číslo padlo jako první v tom případě, že bys hodila jednou kostkou jednou a řeklo by se ... pass, jede další ... ale ty vždy hodíš dvakrát (a na pořadí v jakém ta čísla padla prostě nezáleží).
Modificat de Pedro Martínez (6. Februarie 2005, 19:11:47)
Serendipity: Podívej se na to takto: Když budeš házet jednou kostkou, zřejmě se mnou budeš souhlasit, když řeknu, že pravděpodobnost toho, že hodíš určitou hodnotu (1-6), je 1/6. Je to tak? Je. Všimni si, že pro výpočet pravděpodobnosti je důležité, kolik celkem je možností hodu. Stejné to bude, a už budeš házet se dvěma, deseti, nebo dvaceti tisíci kostkami. Ve svém příspěvku z 18:13:45 jsem uvedl výčet všech možných hodů. Jejich počet bude vždycky 21, nezávisle na tom, jestli budeš házet s modrýma kostkama nebo se žlutýma, s reálnýma nebo imaginárníma, s diamantovejma nebo dřevěnejma, jestli budeš házet napřed s první kostkou a pak s druhou, nebo s oběma naráz, s jednou dnes a s druhou za tejden. Ten počet bude pořád a vždy 21.
Pedro Martínez: Prave proto, ze pravdepodobnost u jedne kostky je 1/6, tak pravdepodobnost u dvou kostek je 1/6 * 1/6, ale nevim, jak ti to ukazat, abys to taky videl.
Serendipity: Ano, souhlasím. Ale proto jsem psal (hned v tom jak jsem se do toho vložil), že v backgammonu na tomto nezáleží, takže by se správně mělo uvažovat, že jsou ty kostky nerozlišitelny, takže jak je prostřepeš, tak už nevíš která byla která a přečíst to co padne mpůžeš jakkoli a bude to to samy. A to co jsi napsala Pedrovi je dobře, ono to je 1/6 * 1/6, ale v případě, kdy jsou ty kostky rozlišitelny (třeba těma barvama) a tedy je striktně řečeno co padlo na jedné a co na druhé - tedy záleží na tom co na které padlo a zapisuje se to ve striktně daném pořadí. Tedy...... když máš dvě kostky, na kteréch nezáleží co na které padlo, tak je potom omezení menší a pravděpodobnost větší, že to padne(1/21) ....... .... kdyby omezení bylo větší - záleželo by na pořadí, byla by náročnější podmínku splnit, tedy pravděpodobnost, by byla menší (1/36).
Pedro Martínez: ano, je to tak ... ale na tom pořadí přece v backgammonu nezáleží? Což je můj prvotní předpoklad .. a zatím tu ještě nikdo!!! neřekl, že tohle předpokládám špatně .. ne?
Pedro: Presne v tom je problem.
Luisifer; Takze tvrdis, ze pokud budu hrat se dvema bilyma kostkama, tak je pravdepodobnost jedne kombinace 1/21, ale kdyz budu hrat s modrou a cervenou kostkou, tak je pravdepodobnost 1/36? Ze rozlisitelnost kostek ma vliv na to, jakou hru hraju?
Modificat de Pedro Martínez (6. Februarie 2005, 19:53:40)
Pokud jde o barevnost kostek: Tady na Brainkingu by bylo šum a fuk, jestli by jedna kostka byla bledě oranžová a druhá tmavě zelená. Rozlišení kostek "samo o sobě" nemá pro výpočet pravděpodobnosti význam. Význam má to, jestli rozlišuji to, že Oranžová 2 + Zelená 1 se rovná nebo nerovná Oranžové 1 + Zelené 2. TO je ten podstatný rozdíl.
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 19:52:53)
Serendipity: Je fakt, že jsem se v třeáku na Matematickou pravděpodobnost a statistiku od toho, co tam začal rvát integrály vybodl, ale i tak si myslím, že o tom mám co říct. :)
A jak jsi napsala to s tím rozlišením kostek ... ono by to mělo vliv .. pokud bys to samozřejmě zanesla do pravidel backgammonu, tj.: nejprve hraje hráč s číslem, které padlo na červené kostce a následně teprvá s číslem, které padlo na modré. A proto jsem to obarvení zavrhl, že prostě v backgammonu hrajem jako by s ideálně nerozlišitelnéma kostkama, takže nemůžem říct na které co padlo a tedy jestli je to 1-2 nebo 2-1.
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 19:59:06)
Serendipity: Dle pravidel backgammonu ano .... proto nezáleží na pořadí => odlehčení kritérií => větší pravděpodobnost.
(přesněji stejná pravděpodobnost jak pro double, tak pro jakoukoli jinou (rozdílnou) dvojci)
Serendipity: Na to přece není možné dát jednoznačnou odpověï. Jak kde. Pokud chci, aby O1+Z2 bylo O2+Z1, tak tomu tak bude. Pokud ne, tak ne. Jak se říká, záleží na pozorovateli. TADY záleží na Fencerovi. A Fencer kostky naprogramoval tak, že O2+Z1=O1+Z2.
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 20:09:37)
mj. tím sem chtěl říct, že neřekl Fencer, že na pořadí kostek nezáleží, ale řekla do pravidla backgammonu. A on je ale překládá v pořadí (vždy se zobrazí na hrací ploše v určitém pořadí), ale to nejní řečeno, že tohle pořadí hráč musí využít. A prostě v nějakém pořadí hráč hrát musí, takže by to šlo řešit buï tak, že se řekne, padlo 2,3, nejprve si vyber číslo se kterým chceš hrát a potom proveï tah. Nebo jak to vyřešil on - nabízí rovnou nějaké pořadí (ale pokud nejní hráč blokován soupeřovými figurkami, může si to pořadí prohodit a hrát v pořadí, které mu předloženo nebylo).
Luisifer: dle pravidel backammonu ma samozrejme 2,2 mensi pravdepodobnost nez, 2,1 (ekvivalentne 1,2).
IMHO motas dohromady dve veci
- kdy je jev ekvivalentni
- pravdepodobnost jevu
no a prave prece to, ze 2+1 a 1+2 jsou dva ruzne, ale ekviveletni jevy (zatinmco 2+2 a 2+2 je jeden jev), nam rika, ze ze double ma mensi pravdepodobnost, nez jina konkretni kombinace.
Pokud neveris teorii, budiz; pak si ale vem dve kostky, tuzku a papir, proved tak 1000, 2000 hodu, peclive si poznamenej, co ti padalo, pak snad uveris, ze ma Serendipity pravdu.
Je tyo jeden jev, ktery muze nastat dvema ruznymi zpusoby.
Kdezto 2+2 je takyjeden jev, ale muze nastat pozue jedinym zpusobem.
To je ten rozdil, mezi doublema nedoublem.
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 20:27:17)
:) Ani dvěma různými způsoby v této hře nastat nemůže :)
(dva různé způsoby z toho udělá až !!!člověk!!! který si nejdřív všimne, že na jedné z kostek je jednička a na druhé dvojka. A tak řekne, že padlo 1-2 ... ale stejně to zase hru neovlivní, protože druhý si to klidně prohodí, protože hraje on a mu se hodí 2-1 ... a co čert nechtěl on stejně nejdřív viděl tu dvojku a až potom jedničku)
Luisifer: hodit dvema kostkama najednou, je totez jako kdyz hazis jednou kostkou dvakrat.
Ale prece je jedno jestli napoprve padla 1 a napodruhe 2
nebo
napoptrve 2 a napodruhe 1
...
ze?
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 20:34:14)
Stalo. :) Ale ty dva různy způsoby jsi z toho udělal ty. :)
Ale z hlediska pravděpodobnosti je to jedno (teda jeden způsob). :)
Přesněji pro podle pravidel pro backgammon je to jedno a to samé. V prostoročase, kde se nehledí na to jaky jsou pravidla backgammonu (jiny zadání pravděpodobnostní úlohy) je to samozřejmě dvojí. :)
Takze ty chces tvrdit, ze kdyz budu hazet kostkou, a urcim si pouhe dva jevy:
kdy mi padlo cislo mensi nebo rovno dvema a druhy jev kdy mi padlo cislo vetsi nebo rovno trema, takze tyto jevy budou mit stejnou pravdepodobnost, to snad ne, ne?
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 20:37:39)
Mno, snažíš se to zamotat. To co jsi napsal teï už je jiná úloha a jestli jsem to četl dobře, tak by stejnou pravděpodobnost mít neměly, protože pro menší rovno 3 je víc možností, ktery úlohu splňují.
No a prave tak, pro 1,2 je ve vizc moznosti, nez pro 2,2. To, ze ty ty kostky nerozlisujes, jezne neznamena, ze je nerozlisuje vesmir sam... pro vesmir, je 1,2 a 2,1 neco jineho, jeden jev z toho udelas az ty. Tak jako je por vesmir neco jineho padne li 3,4,5,6 ale jeden jev jsem z toho udelal ja.
Urcujes pra depodobnost [pto, aby jsi pro priste vedel, jakou mas sanci.
Veci se nechovaji, podle lidskych predtav, ale podle fyzikalnich zakonu vesmiru...
NAZARETSKY: Ano, abych věděl jakou mám šanci z nabízenéch možností. A nabízeny možnosti mi nenabízí možnost 1-2 a dále možnost 2-1 (ale tyhle dvě pořadí mi nabízejí jen jako jednu možnost).
Jestli tvrdis, ze podle pravidel backammonu ma miot 2+1 (eq 1+2) stejnou p ravdepodobnost jako 2+2, tak mi rekni, jakym zpusobem top hrali lide ve stredoveku.
protoze kdyz hazis dvema kostkama, tak dostabnes pravdepodobnost vesmirnou, tzn, 2+1 ma vetsi pravdepobnost, nez 2+2.
Prozrad mi prosim, jak to tenkrat ti lide hrali?
Modificat de Luisifer (6. Februarie 2005, 20:51:24)
NAZARETSKY: Nabízí se ještě jednou to co tu serendipity navrhla. Vypiš si jaky jevy mohou nastat. Vypíšeš mi je sem ještě jenou? (ikdyž to už pedro udělal - nevím, jestli jsi to četl od toho co jsem se k tomu vyjádřil)